Wet DBA moet verbeterd worden

17 november 2016

De FNV heeft gisteren een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek om de Wet DBA te verbeteren, door de Belastingdienst extra criteria te geven voor de uitvoering van de wet. Dit gebeurde nadat er klachten waren binnengekomen van ZZP’ers die door de wet werk verloren hebben. Staatssecretaris Wiebes informeert de Kamer deze maand over de voortgang van de wet. Sinds de invoering van de wet worstelen veel opdrachtgevers met de vraag of zij ZZP’ers moeten (blijven) inhuren.

Veel risico’s

Er zijn namelijk een aantal fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s; Zo kan de Belastingdienst oordelen dat er fiscaal gezien sprake is van een dienstverband, waardoor de opdrachtgever (met terugwerkende kracht) verantwoordelijk is voor loonbelasting en sociale premies. Ook kan het voorkomen dat partijen een opdrachtovereenkomst sluiten, maar dat er onbedoeld sprake is van een arbeidsovereenkomst. In dat geval is het arbeidsrecht van toepassing, wat grote consequenties heeft voor de opdrachtgever.

DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie en is de vervanger van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR). Kort gezegd komt de Wet DBA er op neer dat opdrachtgever en opdrachtnemer een modelovereenkomst moeten voorleggen aan de Belastingdienst en dat deze beoordeeld of er loonheffingen ingehouden dan wel betaald moeten worden.

Maartje Oliemans-Ouwehand van Wieringa Advocaten schrijft hierover:

artikel-wieringa-advocaten

 

Geschreven door:
J.vdHilst