Prinsjesdag 2020: wat is er al bekend?

03 september 2020

Overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt

Voor wie voor het eerst een huis koopt, vervalt de overdrachtsbelasting. Starters hoeven per 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen, bevestigen bronnen aan de NOS. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Een starter die na 1 januari bijvoorbeeld een huis van 200.000 euro koopt is dan 4000 euro goedkoper uit.

De maatregel geldt alleen voor kopers die hun huis gaan bewonen. Voor mensen die een tweede huis kopen of voor eigenaren van meerdere panden die hun huizen verhuren geldt het niet. Met de maatregel wil het kabinet de woningmarkt weer enigszins op gang brengen.

Bron: NOS

Zelfstandigenaftrek ZZP-ers omlaag

Het kabinet heeft besloten om de lasten komend jaar toch iets te verlichten. Dat gaat wel ten koste van zzp’ers, die hun zelfstandigenaftrek op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder zien slinken.

In ruil voor deze maatregel wordt de arbeidskorting voor een totaalbedrag van 500 miljoen verhoogd, waar alle werkenden van profiteren. Daarnaast daalt het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting met circa 0,2 procentpunt. Ook dit kost een half miljard. Omdat zzp’ers van beide tegenmaatregelen meeprofiteren, gaan zij er onder de streep niet op achteruit, terwijl werknemers in loondienst er juist wat op vooruit gaan.

Bron: Het Parool

Verhoging belastingvrije bedrag in box 3

Het plan van voormalig staatssecretaris Menno Snel is van tafel. Dit is ‘juridisch onhoudbaar’ volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. Om tegemoet te komen aan het bezwaar dat spaarders en beleggers op dit moment belasting betalen over veronderstelde rendementen uit hun vermogen die hoger kunnen liggen dan de werkelijke opbrengsten, wil Vijlbrief het belastingvrije bedrag verhogen.

In plaats van bedragen tot 30.000 euro zou dan bijvoorbeeld tot 50.000 euro geen belasting verschuldigd zijn. Na deze uitspraken van Vijlbrief, is er nog wel een motie aangenomen om extern onderzoek te doen naar concrete beleidsopties om de vermogensrendementsheffing te heffen op basis van werkelijk rendement.

Bron: Nextens

Lagere tarieven in box 1

Onder het huidige kabinet-Rutte III zien we duidelijk een verlaging van de belastingdruk op arbeid. Het toptarief in box 1 was in 2017 nog 52%. Dat is stapsgewijs verlaagd naar 49,5% per 2020. Ook veel andere tarieven in box 1 zijn verlaagd. Tegelijkertijd heeft het kabinet een aantal maatregelen genomen om de koopkracht van met name de lagere inkomensgroepen te verbeteren.

Denk met name aan de verhoging van de algemene heffingskorting. Sinds 2020 kennen we een tweeschijvenstelsel met een basistarief en een toptarief (de sociale vlaktaks). Voor belastingbetalers die de AOW-leeftijd hebben bereikt, is er een extra belastingschijf met een lager tarief omdat zij geen AOW-premie betalen.

Bron: ABN-AMRO


Hoe is het verder gegaan met de fiscale plannen van Prinsjesdag 2019? Lees het in het artikel van Rendement.


Geschreven door:
J.vdHilst