Dit gebeurt er dus als de dividendbelasting afgeschaft wordt

06 juni 2018

In het Regeerakkoord 2017-2022 heeft het kabinet afspraken vastgelegd die moeten voorkomen dat Nederland als doorvoerland fungeert voor internationale bedrijven om belasting te ontduiken of te ontwijken. In de afgelopen maanden is het duidelijk geworden dat het kabinet vasthoudt aan de afschaffing van de dividendbelasting per 1 januari 2020. Maar wat zijn nu precies de gevolgen? 

In mijn zoektocht naar informatie kwam ik een interessant artikel tegen op de website van Deloitte. Hier kun je lezen dat je op dit moment de dividendbelasting kunt verrekenen met de inkomstenbelasting en dat dit per saldo weinig tot geen gevolgen heeft voor totale bedrag dat geheven wordt. Vanaf 1 januari 2020 zal een conditionele bronbelasting op dividend worden ingevoerd die moet voorkomen dat geld via Nederland naar belastingparadijzen wordt doorgesluisd. Of dit gevolgen voor je heeft hangt af van waar je woont of gevestigd bent.

Maar is het dan wel verstandig om dividend voor 2020 uit te keren? Of juist niet? Want, tegelijkertijd worden de tarieven voor de vennootschapsbelasting in de komende jaren verlaagd, terwijl het tarief in box 2 van de inkomstenbelasting juist wordt verhoogd. Dus, wat kan je dan het beste doen en wanneer? In dit artikel worden een aantal scenario’s geschetst wat je met een dividend uitkering kunt doen met het oog op de wijzigingen. 

Ik vond het in ieder geval zeer nuttig en het heeft mij geholpen met het beantwoorden van een aantal van mijn vragen over dit onderwerp. En, wellicht helpt het jou ook!

Geschreven door:
J.vdHilst