Blijf je thuiswerken of ga je naar kantoor?

01 maart 2022

Vergoeding thuiswerken en vervoer

Op 1 januari is een gerichte vrijstelling van €2 per dag ingevoerd voor vergoedingen van thuiswerkkosten. De vrijstelling geldt niet als de werknemer van je klant op dezelfde dag vervoer gebruikt om voor de werkgever om naar een vaste werkplek te gaan. Onder vervoer wordt een auto of fiets verstaan die ter beschikking is gesteld door de werkgever, maar ook een OV-abonnement. Voor diezelfde dag mag geen reiskostenvergoeding worden betaald. Er is sprake van een vaste werkplek als een werknemer op kalenderjaar basis meer dan 40 dagen naar de werkplek reist. Maar, bepaal je dit dan vooraf of achteraf?

Tip: Corrigeer achteraf

Het vooraf bepalen van hoeveel dagen in een kalenderjaar de werknemer van je klant naar een werkplek zal reizen kan lastig zijn. Je kunt aannemen dat de werknemer minder dan 40 keer een werkplek gaat bezoeken. Je klant betaalt een thuiswerkvergoeding. Achteraf kan blijken dat de werknemer toch vaker dan 40 keer een andere werkplek met bijvoorbeeld zijn eigen auto heeft bezocht. Als achteraf blijkt dat wel of geen sprake was van een vaste werkplek, of juist wel, moet je klant dit corrigeren. Is je klant ten onrechte is uitgegaan van minder dan 40 dagen en heeft hij voor dezelfde dag een thuiswerkvergoeding en een reiskostenvergoeding betaald? Dan kan hij op een van beide vergoedingen de gerichte vrijstelling toepassen. De andere vergoeding kan worden opgenomen in de vrije ruimte.


Tijdens de Masterclass Belastingrecht gaan onze docenten uit het bedrijfsleven dieper in op onderwerpen uit de dagelijkse praktijk. Vraag direct de brochure aan!

Geschreven door:
J.vdHilst